Antalya’da seralarda don nöbeti başladı
Geç de olsa Türkiye nihayet kışa girdi.
Soğuk hava bazı tarım ürünleri için tehlike oluşturuyor.
Örtü altı sebze üretim merkezlerinden Antalya’nın Kumluca ilçesinde, gece hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi üzerine üreticiler çift vardiya çalışmaya başladı.
Don saldırısı başladı
Başta domates, biber, salatalık ve patlıcan olmak üzere 55 bin dönümlük örtü altı sebzesinin üretildiği ilçede çiftçiler, seralarda ‘don’ nöbeti tuttu.
Gündüzleri yakacak odun hazırlayan çiftçiler, güneş batarken soğumaya başlayınca seradaki sobaları yaktı.
Ürünlerin zarar görmemesi için serada nöbet tutan çiftçilerin çalışmaları sabahın ilk ışıklarına kadar devam etti. Gün doğumu ve havaların ısınmasıyla nöbeti tamamlayan çiftçiler, gün içerisinde meteorolojik değerlendirmeleri de takip ederek bir sonraki vardiyanın hazırlıklarını yapmaya başladı.
“Gece sobaları yakıyoruz”
Serada nöbet tutan Durmuş Töngüç, “Gündüz odunlarımızı hazırlıyoruz. Geceleri seralarımızda sobalarımızı yakıyoruz. Ürünlerimizin donmaması için mücadele ediyoruz.”dedim.
Ortaköy Mahallesi Muhtarı Halime Kaya, “Hayatın her alanında olduğu gibi seralarda da erkeklerle birlikte don nöbeti tutuyoruz. Bu bizim ekmeğimiz” dedi.
24 saat don vardiyası
Yapımcılardan Gamze Kırdal, seradaki çalışmaların donmaması için erkeklerle birlikte nöbet tuttuklarını söyledi.
Mehmet İnanç da “İnsan gücünün yetmediği yerlerde makine gücü kullanırız. Odunumuzu akşama kadar hazırlarız. Geceleri sobalarımızı yakarız”dedim.
“Ürünlerimizi yakmazsak don vuracak”
Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, don nöbetinde olan üreticileri ziyaret ederek şunları söyledi:
“Çiftçi olarak dünyanın en zor mesleği olan örtü altı sebzeleri üretiyoruz. Sobalarımızı 22.30 gibi yakarız, 09:00’a kadar yakar. Ürünlerimizi yakmazsak don vurur.
Çiftçiler olarak ‘Sofralarımız boş kalmasın’ diyerek 24 saat uyumadan üretmeye devam ediyoruz. Tüketicilerimizin yaptığımız işe saygı duymasını bekliyoruz.”